Акустично подчертаване

Днешната тема на Рехабилитация в къщи е „Акустично подчертаване”. Това е проста техника, която можете да използвате през целия ден, когато говорите с детето си.

Ще разгледаме по-подробно какво е акустичното подчертаване и ще обясним някои прости техники, с които да прилагате акустичното подчертаване у дома, за да помогнете на детето си да развие речта и езика.

Какво е „Акустично подчертаване”?

Акустичното подчертаване е страхотна стратегия, която може да използвате, когато учите детето си на нови звуци, думи или структури на изречения. Използваме акустично подчертаване, за да поставим акцент върху конкретен звук или дума с цел да се откроят от останалата част от фразата или изречението. Когато някой не ни е разбрал, често използваме акустично подчертаване, за да привлечем вниманието му към грешката, например „Бих искал две кафета и един чай, моля“.

Защо „Акустичното подчертаване” е важно?

Акустичното подчертаване улеснява детето да идентифицира важната информация, тъй като тя се откроява в казаното изречение.

Използването на акустично подчертаване може също да помогне на детето да използва правилна реч. Ако детето ви каже звук неправилно, повторете думата и акустично подчертайте звука, който е произнесен неправилно, но по правилния начин. Не повтаряйте неговото грешно произношение! Важно е детето ви да чува как трябва да се произнася правилно звукът. Например, ако детето ви казва: „Не мога да видя нишо”, Вие кажете: „Да, не мога да видя нищо!”

Как може да се използва „Акустично подчертаване”?

Ето няколко начина да добавите акустично подчертаване към речта си:

  • Да добавите акцент върху важната дума в изречението, като промените тона на гласа си.
  • Да добавите нещо като изпяване при произношението на ключовата дума, за да привлечете вниманието към нея: пейте това, което казвате!
  • Кажете думата малко по-силно или по-тихо ( шепнешком) от останалата част на фразата: „Какво да правим?”
  • Пауза малко преди да кажете ключовата дума: ако детето ви разказва за деня си и казва: „Днес отива до басейна“, Вие го коригирайте като направите пауза преди сгрешената дума: „Днес си…. ходила до басейна.“
  • Кажете думата по-бавно, за да извадите звуковете, които може да липсват: „О, вие ще ходите ли да плувате?“

Ето някои други подходи за използване на акустичното подчертаване у дома:

Дейности, които могат да се правят с малките деца:

  • Използвайте любимите играчки на детето, за да учите нови думи. Когато играете заедно, помислете за различни игри, които да Ви дадат възможност да използвате нови думи, за да разширявате речника на детето. Използвайте акустично подчертаване, за да привлечете вниманието им към новите думи и ги използвайте във връзка с думите, които те вече разбират. Например, когато си играе с коли, говорете за „шофиране на колата през тунела“, „колата ми ще паркира зад автобуса“, „Децата трябва да бъдат внимателни. Те трябва да пресекат на пешеходна пътека, така че водачите да могат да ги видят“.
  • Малките деца често обичат да четете любимите им книги отново и отново. Когато правите това, използвайте възможността да използвате акустично подчертаване, за да научите детето си на нови думи. Например, ако преди време сте чели „Житената питка” и сте говорили за животните и питката, следващия път добавете различни думи, за да ги опишете. Например, „питката е румена и апетитна”, „зайчето и вълкът са гладни”, „лисицата е хитра”.

Дейности, които могат да се правят с по- големите деца:

  • Когато сортирате прането, използвайте ситуацията, за да научете детето си да използва притежателни местоимения, например „моята блуза”. Използвайте акустично подчертаване да привлече слуховото внимание на детето си към притежателните местоимения. Например: вместо „Това е ризата на татко” – „Това е неговата риза”
  • Учете детето си да използва „а” и „и” в изречения с игра за пазаруване като използвате акустично подчертаване. Изброявайте продукти добавяйки още елементи (не записани, но вербални) и вижте дали може да ги запомни. Например, „Отидох да пазарувам и си купих една кутия мляко, и хляб.” „Отидох да пазарувам и си купих една кутия мляко, хляб, и един пакет бисквити, а забравих масло”. Използвайте акустично подчертаване, за да привлечете вниманието на детето към използването на „a”, и „и” във фразата.