Архив 2010

Архив 2010 – Секция АКТУАЛНО

ПОКАНА

На 5 октомври / вторник / от 18,00 часа в сградата на на СГБ – етаж 3, АРДУС кани всички родители, преподаватели и заинтересовани лица на презентация на проекта „Интерактивни образователни техники за повишаване на езиковата култура в интегрирана среда на деца с увреден слух – „Патиланско царство”,финансиран по Грантовата програма на М-Тел, която през 2010 г. защитава езиковата и социалната грамотност като част от цялостната политика на телекома, в подкрепа на образованието.Срещата ще представи целите, дейностите, графика на занятията, както и екипът на проекта.

Специално участие ще вземат:
Мария Кръстева – ръководител на проекта и председател на управителния съвет на АРУДС
Николай Недеков – административен директор на театрална школа МОНТФИЗ
Мила Коларова – художествен ръководител
Венета Василева – водещ преподавател по български език
Ива Евстатиева – слухово-речеви рехабилитатор
Невена Михайлова – слухово-речеви рехабилитатор
Мария Михайлова – асистент развитие на речта
Силвана Павлова – жестомимичен преводач

УС на АРДУС
Материалът е публикуван на: 03.10.10г.

СЪОБЩЕНИЕ

Започват часовете по плуване!
Заниманията са в неделя – 16.00 и понеделник – 18.45 часа в спортен комплекс “Спартак”. Провеждат се от ЛФК-терапевт Венета Иванова. АРДУС поема заплащането на преподавателя, а децата и младежите заплащат месечна карта за осем посещения. Курсът започва от 03.10.2010г. Всички желаещи – 03.10.2010г. (неделя), 16.00ч., басейн„Спартак”.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

УС на АРДУС
Материалът е публикуван на: 29.09.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

АРДУС започва реализация на проект „Интерактивни образователни техники за повишаване на езиковата култура в интегрирана среда на деца с увреден слух – „Патиланско царство” финансиран по грантовата програма на М-Тел, която през 2010 година защитава езиковата и социална грамотност, като част от цялостната политика на телекома в подкрепа на образованието.
Целта на проекта е обогатяване на езиковата култура и ниво на грамотност, повишаване на самочувствието при вербално изразяване чрез интерактивна театрална методика и създаване на интеграционна среда, в която деца със слухово увреждане да се учат и забавляват заедно със свои чуващи връстници. В две интегрирани учебни групи – театрална и по български език – ще бъдат включени общо 35 деца с и без увреден на възраст 8- 13 години.
Децата участници в театралните занятия ще подготвят спектакъла „Патиланско Царство” с професионалната подкрепа на театрална школа МОНТФИЗ и художествен ръководител Мила Коларова, който ще бъде представен на сцената на Младежки Театър „Николай Бинев”.
Занятията по български език, под ръководството на Венета Василева, ще бъдат поднесени чрез творческа провокация на децата. Децата ще разработят по нетрадиционен начин, като колажи от текстове и рисунки, свои произведения. Така по непринуден начин ще поработят върху някои основни теми, като правопис, структура на текст, създаване на устен и писмен текст. В края на занятията ще представят своя изложба.
Целият обучителен процес ще бъде съпътстван от слухово-речеви рехабилитатори, асистент–актьори и други специалисти.

Проектът се осъществява и с любезното съдействие на фирма Сентилион ООД.

С целият екип, дейностите и графика на занятията ще може да се запознаете на пресконференция в СГБ. Часът и дата очаквайте скоро!

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 23.09.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 16.10.2010г. стартира проект „Интегриране на младежи с увреден слух, чрез обучението им в учебно-тренировъчна фирма (УТФ) и формиране на ключови компетентности”

Основната цел на проекта е практическо обучение на младежи с увреден слух за реална интеграция, социална адаптация и професионална реализация, чрез модела на учебно-тренировъчна фирма (УТФ). Групата ще се състои от 15 младежи и девойки с увреден слух, от 10 до 12 клас и студенти. Заниманията ще се провеждат в съботните дни. Всички желаещи да се включат в проекта да заявят своето желание в офиса на АРДУС или на тел. 987 26 46 до 10.10.2010г.
УС на АРДУС

материалът е публикуван на: 20.09.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Уведомяваме родителите, че на всяко дете и ученик с увреден слух се предоставя възможност за допълнителни 9 часа за индивидуална рехабилитация на слуха и говора или подпомагане по учебен предмет за периода септември – декември 2010г.
Молим всички, ползвали часове за индивидуална рехабилитация на слуха и говора през изтеклия период, да предадат справки в офиса на организацията в срок до 30.09.2010г.
Телефон за информация: 02 / 987 26 46

материалът е публикуван на: 14.09.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

УС на АРДУС уведомява своите членове, че за учебната 2010/ 2011 година всеки ученик или студент с увреден слух ще има възможност да закупи учебници или учебни пособия в размер на:

до 50 лв – за ученици от 1-ви до 7-ми клас
до 70 лв – за ученици от 8-ми до 12-ти клас
до 80 лв – за студенти

Фактурата трябва да съдържа подробно описание на закупените учебници или учебни пособия, попълнени всички данни на АРДУС и за получател – името на ученика/ студента.

Срок до 30.10.2008г.
Телефон за информация: 02 / 987 26 46

материалът е публикуван на: 31.08.10 г.

ВАЖНО

Желаещите да пътуват с автобус до Троян, да заявят своето желание в офиса на АРДУС и да внесат сумата за билетите до 06.08.2010г.
Двупосочен билет София – Троян – София
София – Троян 08.30 часа от Централна автогара гр.София
Троян – София 16.00 часа
Цена за студенти – 20 лв.

материалът е публикуван на: 28.07.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На вниманието на кандидат-гимназистите
В 40 СОУ е разкрита нова паралелка с технологичен профил Web Дизайн.

За повече информация, моля посетете http://40sou.com/priem-8kl.html

материалът е публикуван на: 08.07.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Спектакълът „Паметникъ”

На 22.06.2010г. в Младежки театър „Николай Бинев” с благотворителна цел беше представен спектакълът „Паметникъ”, по пиеса на Пламен Глогов.
Приходите за АРДУС от тази благотворителна инициатива ще бъдат изразходвани за развитие на творческите способности на децата с увреден слух.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 02.07.10 г.

ВАЖНО

Летен рехабилитационен лагер гр. Поморие:

Моля, внесете пълната такса за лагера до 30.06.2010г.
Желаещите да пътуват с автобус, да заявят своето желание в офиса на АРДУС и да внесат сумата за билетите:
Двупосочен билет София – Поморие – София
възрасти – 47лв.
ученици и младежи до 26год. – 42лв.
деца до 10 год. – 36лв.

С на АРДУС
материалът е публикуван на: 09.06.10 г.

ПОКАНА

Каним Ви на 22.06.2010г. /вторник/ от 19 часа в Младежкия театър „Николай Бинев”, където ще се играе пиесата на Пламен Глогов „Паметникь”, представена от театрална формация “VIA VERDE”. Цена на билетите:

за възрастни – 6 лв.

за деца – 5 лв.

Тази съвместна инициатива на театрална формация “VIA VERDE”, Младежки театър „Николай Бинев” и АРДУС е с благотворителна цел, като приходите от продажбата на билетите ще се изразходват за подпомагане на дейностите на Асоциацията. Моля, желаещите да се обадят в офиса на АРДУС.

ПАМЕТНИКЪ
пиеса от Пламен Глогов

През месец декември, 2009г. и януари, 2010г. спектакълът “Паметникъ“ беше осъществен с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община на сцените на Културен дом “Средец” и Народно читалище “Славянска беседа”, гр. София. Представленията предизвикаха висок зрителски интерес, особено сред по-младите жители на столицата. Пиесата “Паметникъ” получи висока оценка от представителите на Столична дирекция “Култура” и предложение за участие на трупата на театър “Via Verde” на 3 март в гр. Цариброд, Сърбия. През месец април 2010 г. със спектакъла “Паметникъ” театър “Via Verde” получи “Награда за съхраняване традициите на читалищния театър” на 7-мия фестивал на читалищното театрално изкуство в гр. София.
Спектакълът прокламира опазване на културно-историческото ни наследство и в частност паметниците на загиналите във войните. В пиесата има заложен образователен елемент, по отношение на исторически събития, паметни за българския народ. Спектакълът е насочен основно към младите хора, развитието на тяхната морална култура и национално самосъзнание. За прототип в пиесата е използван Паметника на загиналите във войните 1868 – 1918 год. от град Етрополе.
Актуалността и ползата на спектакъла, в съчетание със силния интригуващ и достъпен сюжет ще въздействат както по чисто естетичен начин на зрителите, така и ще пробудят тяхната национална съвест отговорност и самочувствие.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 01.06.10 г.

С АРДУС НА ТЕАТЪР

Родители и деца се събраха, за да видят невероятната пластика в постановката „Жажда” на актьорите от групата към Младежки театър. Бяхме свидетели на един универсален начин за предаване на разказ за основни човешки взаимоотношения. В рамките на един час преминавайки през ситуации на любов и разочарование, ревност и омраза, борба за надмощие или за оцеляване, персонажите на сцената страдаха, обичаха и мразеха, търсеха, бориха се, жадувайки да намерят хармония, щастие и цялост. Сценичното действие изпълнено с изключителна физическа динамика, крайни физически стълкновения в конфликт или хармония, в любов или насилие. Невероятното е, че съчетавайки танц, сценичен бой, акробатични номера и контактна импровизация, актьорите присъстват, „живеят” на сцената и извършват всичко това, държейки в ръцете си през цялото време големи чаши пълни с вода. Идете и съпреживейте всичко това.
Заслужава си!

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 31.05.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

Резултат от теста и събеседването на английски език на студентите, заявили желание за стаж в Ирландия:

София Калинова

Десислава Костова

Александър Иванов

Студентите класирани на 1 и 2 място, моля да потвърдят заминаването си за стажа до 28.05.2010г.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 26.05.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На 21.05.2010г – петък, среща в 14.45 на бул.”Витоша” №100 /където се провежда курса по „WEB дизайн.”/ Курсистите ще имат изнесен урок в уеб компания „СТАНГА”. Ако има интерес от младежи, които не посещават курса могат да се присъединят към групата.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 19.05.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ – Ирландия

На 21.05.2010г./петък/ от 17.30 часа ще се проведе в сградата на СГБ в зала 1 на 3 етаж тест по английски език и събеседване на английски език за определяне нивото на владеене на езика за младежите заявили желание да заминат на стаж в Ирландия. Стажът ще бъде в периода от началото на август до средата на септември. Студентите ще бъдат ангажирани на работа в офиса на Ирланската организация на родители на деца с увреден слух и в специалното училище за деца с увреден слух. Условията за заминаването са:

Да са студенти над 21г.

Да владеят английски език

Да имат възможност да си поемат транспортните разходи.

Ирланската организация поема разходите за нощувка и храна /студентите ще бъдат настанени в училището за ученици с увреден слух в Дъблин/.

АРДУС ще поеме част от пътните разходи.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 17.05.10 г.

ПОКАНА

Каним Ви да гледаме заедно пантомимния спектакъл „Жажда” с автор Велимир Велев в Младежкия театър „Николай Бинев” на 16.05.2010г. /неделя/ от 19 часа.
Моля, желаещите да се обадят в офиса на АРДУС до 14.05.2010г.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 14.05.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ – ЛАГЕРИ

УС на АРДУС уведомява своите членове, че започва записването на желаещите за летни рехабилитационни лагери за деца с родители и младежи 2010г :

Летен лагер на море
гр. Поморие – Център “Св. Георги“ от 15.07.2010г. / вечеря / до 22.07.2010г. /обяд /. АРДУС поема разходите на децата и младежите с увреден слух, а за придружителите цената е 280 лв. на човек.

Летен лагер на планина
гр.Троян – хотел “Вия Траяна” от 15.08.2010г. / вечеря / до 22.08.2010г. /обяд /. АРДУС поема разходите на децата и младежите с увреден слух, а за придружителите цената е 245 лв. на човек.
Краен срок за записване и внасяне на капаро от 50лв. е 15.06.2010г. При отказ, капарото не се връща.

Летни предложения за деца на възраст между 8 и 14 години:

Ранчо „Конникът” с. Макоцево
от 12.07.2010г. до 18.07.2010г.
Осигурен е транспорт, групова застраховка, лекарски грижи, професионални педагози, инструктори и аниматори. Децата участват в живота на истинско ранчо, като следват неговите правила, задължения и отговорности. Всеки ден времето преди обяд е организирано в различни блокове, като занимания сред природата, тематични уроци по пчеларство, народни танци, производство на млечни продукти и практични занимания: проектиране и строеж на къща на дърво, възстановяване на кладенчета и заслони в гората, строеж на мини-къщи с газобетонни блокчета. След обедната почивка ежедневно са провеждат заниманията по езда в манеж. Преди вечерята децата обгрижват животните във фермата, а след нея имат свободно време за игри и забавления. През седмицата всяко дете се подготвя индивидуално за събота след обяд, когато децата показват новите си умения пред родителите и приятелите си от селото. В последния ден на лагера се провежда търсенето на скрито в гората съкровище, след което децата се разделят с ранчото. Настаняване: къщата за гости на Ранчо Конникът. Стаите са с 3-4 легла и санитарен възел на всеки етаж. Храната: екологично чиста, разнообразна с плодове и готвени ястия, приготвяни всеки ден. .

Арт къща с. Дъждовница
от 19.07.2010г. до 26.07.2010г. и от 23.08.2010г. до 30.08.2010г.
рез престоя си в селото децата ще бъдат настанени в селското училище, реставрирано и превърнато в Европейска културна младежка къща. Мултифункционалната и модерно оборудвана тя разполага с кухня, където децата ще вземат участие в приготвянето на традиционни местни специалитети – къпана баница, баклава, мекици, ашуре – и ще споделят своите любими рецепти. С помощта на местен водач ще се докоснат до труднодостъпни места и уникални природни забележителности и ще се насладят на красотите на Перперикон и р. Арда. Ще създават с новите си приятели проекти от подръчни и природни материали от просторния двор на къщата, които ще оставят като послание за следващите гости. Ще обучават и ще бъдат обучавани от връстници в еднодневен уъркшоп. Ще преминат през часове по творческо писане.

Краен срок за записване и внасяне на капаро от 50лв. е 15.06.2010г. При отказ, капарото не се връща.

Допълнителна информация на тел. 987 26 46

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 05.05.10 г.

СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА – 2010 – ПЛАНИНСКИ ПОМОЩНИК – ВОДАЧ

Трекинг БГ обявява две места за стажанти за лято 2010 –та. По време на стажа младежите ще имат възможност да се запознаят с методите за провеждане на алтернативен туризъм, както и с подготовката и организацията на туристически групи. Ще се присъединят и ще спомогнат при реализирането на един от маршрутите. Критерии за участие към младежите – Да са пълнолетни и завършили средно образование – Да са физически активни – Да обичат планината Всички разходи по участието в стажа са покрити. Трекинг БГ има за основна цел развитие на алтернативните методи за туризъм. Работи основно с испански групи. Повече може да научите на http://www.trekkingbg.com/

Срок за записване 5 май 2010. За информация и записване ardus@abv.bg или на телефон 987 26 46

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 30.04.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

На вниманието на желаещите да се включат в курса „Web дизайн с елементи на графичен дизайн и публикуване в Интернет” с лектор Ани Якимова

Курсът ще се провежда на адрес бул. „Витоша” № 100. Сборен пункт – на 24.04.2010г. (събота) в 09.45 часа пред сградата на СГБ.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 20.04.10 г.

СЪОБЩЕНИЕ

АРДУС организира курс „Web дизайн с елементи на графичен дизайн и публикуване в Интернет”. Предназначен е за ученици (8 клас включително и по-големи) и студенти, членове на АРДУС. Всички желаещи се поканват на 16.04.2010г. от 17.00 часа в сградата на СГБ, етаж 3. Курсът е с продължителност 32 учебни часа. Лектор Ани Якимова.

УС на АРДУС
материалът е публикуван на: 14.04.10 г.