Първо слушането

Днешната тема на Рехабилитация вкъщи е „Първо слушането“. Тази стратегия е насочена към предоставяне първо на слухова информация на детето, преди да дадете визуални подсказки, т.е. добавяне на думи към вашите действия, преди да ги направите. Това ще помогне на детето ви да изгради своите умения за слушане, които са важни за употребата на говоримия език и по-късно за обучението в класната стая.

Защо е важна стратегията „Първо слушането“?

Ние използваме стратегията „Първо слушането“ като начин да развием част от мозъка на детето, която отговаря за обработката на слуховата информация. Обикновено чуващото дете започва да чува около 20 седмици преди да се роди, докато дете с дълбока загуба на слуха може да не успее да чуе нищо до 12-месечна възраст, когато получи кохлеарен имплант. Това означава, че се пропускат важните ранни слухови данни.

Мозъкът на бебето е много сензитивен през първите три години и половина от живота. Той бързо се учи и приспособява от опита и околната среда. Когато детето получава звук, известен като слухова информация, в мозъка му се развиват слухови пътища, за да обработят звуците, които се възприемат. Но децата с увреден слух са имали период от време, когато мозъкът не е имал или е имал ограничен слухов достъп и поради това те са разполагали с по-малко време за изграждането им. „Първо слушането“ има за цел да укрепи тези слухови мозъчни пътища и уменията за слушане на детето, като го насърчи да се съсредоточава върху слуховата информация.

Как мога да използвам „Първо слушането“ с моето дете?

Можете лесно да използвате тази стратегия в ежедневието си. С детето си говорете за това, което ще видите или направите, преди да видите или да го направите. По този начин детето ви ще се съсредоточи върху слуховата информация (вашето говорене) и след това ще свърже това, което чува, с това, което вижда, изграждайки своите слухови умения.

Ето и някои други идеи за използване на „Първо слушането“:

Какви дейности можем да правим с по-малките деца?

Направете пауза точно преди да приключите с детето си и първо говорете за това.

Например,

Когато дойде време за вашето дете да се храни, кажете „Време е за закуска“. Преди да отидете в кухнята кажете „Отивам в кухнята. Ще ядем банан“, преди да извадите банана. Кажете „Ох, ръце ти са мръсни“, преди да ги посочите. Кажете „Да ги измием“, преди да отидете на мивката.

Когато дойде време да излизате навън, кажете „Сега ще излезем с колата“ – преди да стигнете до вратата. Кажете „Да се обуем“ – преди да вземете обувките. Кажете „Да отворим вратата“ – преди да я отворите.

Говорете през ежедневието си с акустично подчертаване на ключови думи преди да правите действия. След това повторете тези ключови думи и фрази, докато провеждате упражненията с детето си.

Какви дейности можем да правим с по-големите деца?

Докато четете книга с детето си, надникнете на следващата страница или зад корицата. Говорете за това, което предстои, какво е скрито или предскажете какво ще се случи, преди да го покажете на детето. Това ще го насърчи да се съсредоточи върху слуховата информация (това, което казвате), преди да получи визуална информация (виждайки картината).

Давайте на детето си подсказки чрез слушане по време на разговор или когато то задава въпрос.Например, дайте на детето информация за това, което е за вечеря, когато ви попита, преди да му кажете името на ястието. Например „Тази вечер ще има любимото ястие на баща ти. В него има домати. Това са спагети Болонезе“.

Играйте игри с познати обекти, на които имате скрита снимка или играчка. Давайте на детето указания, за да може да познае какво е преди да го покажете. Например, кажете „В ръката ми има малко животно играчка. То е жълто. Има дълъг врат и черни петна. Това е… (жираф)“.