Рехабилитация вкъщи

Здравейте,

Започва новата ни рубрика „Рехабилитация вкъщи“, с която ще се опитаме да Ви помогнем с идеи за игри и забавления, с които можете да сте полезни на Вашето дете с увреден слух да развива своите слухови, говорни и езикови способности. Насоките са предимно за деца ползващи кохлеарни импланти, но могат да се използват със същия успех и при деца ползващи слухови апарати.

Използването на дейностите от ежедневието Ви е прост и ефективен начин да развиете слуховите, речеви и езикови умения на Вашето дете. Децата със загуба на слуха се нуждаят от много часове практика на слушане, богата езикова среда и фокусиране върху слушането, вплетено в ежедневните дейности, за да развият речеви способности. Добавянето на стратегии за слушане и реч към ежедневието Ви е чудесен начин Вашето дете да изгради тези практически умения!

Ще разгледаме по-подробно как можете да използвате ежедневието си, за да изградите езиковите умения на детето си и да споделяте някои конкретни примери за това, което можете да направите вкъщи.

Как мога да помогна за развитие на слуховите умения на детето си всеки ден?

Всички часове на бодърстване: Едно от най-важните неща, които трябва да правите всеки ден, е да помогнете на детето си да носи устройствата си (кохлеарни импланти, слухови апарати) през цялото време, когато е будно. Изградете очакването, че детето ще постави устройството веднага щом се събуди сутринта.

Ling Sound Test: Устройствата /КИ, СА/ на Вашето дете също трябва да работят правилно, за да гарантират, че има достъп до всички звуци на речта. Малките деца не винаги могат да Ви кажат дали устройството им работи или не. Иизползвайте теста Ling Sound и правете проверка на устройството всеки ден.

Говорете повече в ежедневието си: Проучване на проекта „Тридесет милиона думи” показва, че когато родителите говорят повече с децата си, техните деца имат по-богат речник и стават по-добри читатели.

Говорете с детето какво прави, гледа или мисли.

Говорете за всички подробности относно нещата, които вижда, чувства, помирисва, вкусва и чува.

Говорете за действия, местоположения, проблеми, емоции и мисли.

Добавете повече книги към ежедневието си, за да можете да разговаряте с детето по теми, които не се появяват обичайно, като например: „Космос” и „Сафари”.

Първо слушането: Давайте инструкции на детето си през целия ден, като използвате думи. Ако детето ви не е сигурно какво да прави, добавете контекстуални знаци и естествени жестове. Кажете преди да покажете. Например, помолете го да си вземе обувките, а след това посочете обувките, ако не е сигурно какво искате да направи. Даването на инструкции на детето по метода Първо слушане помага за засилване на техните умения за слушане. Ето и някои други начини, по които можете да използвате ежедневието си, за да помогнете на детето да слуша и да развива езиковите си умения:

Как мога да използвам ежедневните дейности с по-малки деца?

Докато сменяте пелените, „Говорете повече”, когато извършвате тази рутинна дейност:

Говорете за действията си (повдигна, избърша, почистя, сменям пелената), преди да ги направите, и отново, докато ги правите. Например кажете, че е време да смените памперса. „Аз ще те вдигна, нагоре, нагоре”, преди да вдигнете детето си на масата.

Говорете за понятия като мръсни, чисти и миризливи. Не забравяйте да използвате тези думи в кратки фрази и с глас като че изпявате казаното. Например: „Пелената ти е мръсна. Трябва да я сменим”.

Добавете песен към ежедневието си.

Когато му помагате да се облече:

Дайте на детето си инструкции да слуша и след това да намери предметите, от които се нуждае за обличане. Например, кажете „вземи червените си обувки” или „намери синия си пуловер”. Можете да увеличите продължителността и сложността на вашите инструкции, за да продължите да разширявате уменията на детето си.

Учете последователността на думи като първа, следваща, след и след това. Използвайте тези думи, докато обличате детето си. Например, можете да кажете „първо трябва да обуем чорапите си, а след това обувките” или „след като сложим тениската си, ще облечем пуловер”.

Как мога да използвам ежедневните дейности с по-големи деца?

Когато се подготвяте за училище, дайте на детето си указания за слушане:

Давайте му инструкции със списък от предмети, които трябва да се приготвят. Например, напомнете му да „си вземе домашното, шапката и шишето с вода”.

Дайте инструкции с последователни думи като преди, след, първо, след това и после. Например, „преди да се облечеш, си изяж закуската” или „след като си изядеш закуската, върви да си измиеш зъбите”.
По време на хранене насърчавайте детето си да ви помогне да подредите масата или да сложите прибори за семейството:

Давайте му инструкции, включително понятията за размер, форма и местоположение: „Дай на татко големите прибори. На кръглата подложката е за мен”, или „Намери купа за салата. Тя е в горния шкаф вляво”.

Помислете за другите си домакински практики и как можете да включите детето си в тези практики, за да му осигурите ситуации за слушане и богата езикова среда.