Слуховата памет

Днешната тема на рубриката Рехабилитация вкъщи е за „Слуховата памет“.  Ще разгледаме по-подробно какво е слуховата памет и ще обясним някои прости дейности, които можете да направите вкъщи, за да помогнете на детето си да развие уменията си за слухова памет.

Какво представлява „слуховата памет“?

Ние всички използваме нашата слухова памет, когато общуваме. Проследяването на слуховите умения на децата със загуба на слуха е особено важно за развитието на техните речеви и езикови способности.

Процесът на слуховата памет има четири стъпки:

 1. Участие и слушане на говорна информация, например възприемане на въпрос или инструкция;
 2. Обработка на информациятаи осмисляне на това какво означава;
 3. Съхраняване на информацията в краткосрочната памет, за да се действа последователно в момента и да се следват инструкциите или в дългосрочен план да запомним информацията за по-дълго време;
 4. Извикване на информацията, която сте чули преди.

Защо „Слуховата памет “ е важна?

Слуховата памет е необходима за много от нашите ежедневни взаимодействия с други хора. Слуховата памет ни позволява да:

 • Отговаряме на въпроси: Краткосрочната слухова памет е необходима, за да чуете въпроса, да го обработите, да съхраните информацията и след това да формулирате отговор.
 • Следваме инструкции: Краткосрочната слухова памет е необходима, за да чуете инструкциите, да я запомните и след това да действате.
 • Произвеждаме фрази и изречения: Слуховата памет е необходима, за да поставите думите заедно в правилната последователност, за да направите фрази и изречения.
 • За децата слуховата памет е важна за изучаването на нови думи, концепции и структури на изреченията. Детето трябва да присъства, да обработва, съхранява и след това да си спомня тези нови думи и понятия, за да ги използва по-късно.

Как да помогнете на детето си за изграждането на „слухова памет “?

Когато давате на детето указания вкъщи, помислете колко поръчения има в инструкциите. Поръчението е ключовата дума или ключова идея в инструкцията частта, която детето трябва да разбере, за да следва инструкцията. Ако детето ви е в състояние да следва инструкциите с един елемент, например „Къде е котката?“, опитайте да направите инструкциите си по-сложни, като дадете на детето си инструкции с два елемента в поръчението, например „Имам нужда от лъжица и чаша“ или – „Вземи голямата книга“Това ще помогне за изграждане на техните умения за слухова памет.

Ако детето ви може да следва инструкциите с два елемента в поръчението,  включете, три или повече елементи!

Елементите в инструкциите ви трябва да включват набор от типове думи. Например:

 • Два обекта (напр. „Дай ми топката и обувката“)
 • Действие дума + обект (например: „Измийте кучето“, „Нахранете  коня“, „На котето му се спи“)
 • Дума за действие + дума за действие (напр. „Скочи и седни“)
 • Описание на дума + обект (напр. „Голяма топка“)
 • Местоположение дума + обект (например „под масата“)

Тъй като целта ни е да изградим уменията на детето за слухова памет, трябва да давате инструкциите само чрез говорене и по възможност само да слух, т.е. детето не трябва да ви гледа, когато му казвате инструкцията. Ако детето ви не е в състояние да следва инструкциите, повторете ги и му дайте указание, като например да посочите към обекта, за който говорите.

Ето и някои други идеи за изграждане на „слухова памет“ на детето у дома.

Какви дейности можете да правите с по-малките деца?

 • По време на хранене, да насърчите детето си да ви помогне да се подготвят нещата, като им давате инструкции: „постави лъжицата на масата„, „изтрий масата„, „искам малко парче  от ябълката„;
 • Когато подреждате покупките след пазаруване;
 • Когато се подготвяте за училище, „Трябва да сложиш шишето с вода и  шапката в раницата„;
 • Играйте игри с фигури или кукли, като например да отидете на пикник или да пазарувате, където можете да се редувате да раздавате предмети на различни кукли, например: „Мечето ще купува мляко“. Сложете млякото в кошницата на плюшено мече или „Дайте парче торта на куклата“.

Какви дейности можете да правите с по-големите деца?

 • Направете вашите инструкции още по-сложни, като включите
  • Сложни фрази (напр. Човекът е гледал телевизия и след това е вечерял.);
  • Елемент от време „преди“ или „след“
   • Преди да се качи на колелото си, човекът си изми колата.“
   • Преди да си легнеш , трябва да си измиеш краката.“
  • Сложете шпионка на очите. Това ще насърчи вашето дете да слуша, обработва и припомня редица елементи от вашите описания, за да може да идентифицира обекта. Например „Аз виждам нещо, което се отваря навън, използваме го, когато вали, за да ни държи на сухо, моето е червено“;
  • Играйте „Битки на кораби“ или направете свои собствени бариерни игри като игри за рисуване. Поставете бариера между вас и детето, докато седите един до друг, за да не можете да надникнете. Давайте взаимно инструкции какво да нарисувате например „нарисувайте голям лилав кръг“, „нарисувай две малки квадратчета от двете страни на кръга“. Проверете дали рисунката на детето съвпада с последователността на поредицата от действия в инструкцията, която подавате;
  • Помогнете на детето си да разкаже историята или опита на другите, спомняйки си всички подробности в тяхната последователност.